ελληνικά | english


Αγωνιστές Λουτρακίου
 

Το Λουτράκι έζησε την τύχη της υπόλοιπης Κρήτης και συμμερίστηκε τους αγώνες της. Κατακτήθηκε από τους Ενετούς και στη συνέχεια από τους Τούρκους. Και τον έναν και τον άλλο ζυγό πολέμησε, αθόρυβα, σεμνά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και αυτοπροβολή και προσέφερε θυσίες και αίμα πολύ.

Στον αγώνα του 1821 τα παλικάρια του Λουτρακιού πολέμησαν ανώνυμα, χωρίς να επιδιώκουν δάφνες ή υστεροφημία. Γι΄ αυτό και στα έγγραφα του Αγώνα αναφέρονται ως «ο Αναγνώστης ο Λουτρακιανός» (εγγρ. 1096 του 1825), ο Γιώργης, ο Μιχάλης….. κ.λπ. (Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Ιστ. Συλλογή 1, έγγραφα 1821 - 30)

Στη μεγάλη τριετή Επανάσταση του 1866 - 1869 πολέμησαν κάτω από τη σημαία του Ανδρέα Γερανιώτη, του Νικολάου Αναστασάκη, του Ιωάννου Ζυμβρακάκη και άλλων Αρχηγών.

Σ΄ όλες τις επαναστάσεις πολέμησαν γενναία, μα πιο πολύ μάχονταν καθημερινά με τους Τούρκους κατακτητές που ζούσαν ή επισκέπτονταν το χωριό τους, προξενώντας ζημιές στις περιουσίες τους, στα ζώα τους, στα υπάρχοντά τους ή και σκοτώνοντάς τους ακόμη. Είναι γνωστή η περίπτωση του απαγχονισμού δυο παιδιών του Λουτρακιού από τους Τούρκους.

Συγκεκριμένα. το Μετόχι, που αναφέρεται πιο πάνω, ανήκε στα τέλη του 19ου αιώνα, στους Τούρκους αδελφούς Μπάντρη. Επειδή στις Στατιστικές του 1881 και 1900 δεν αναφέρονται Μουσουλμάνοι κάτοικοι στο χωριό, οι αδελφοί Μπάντρη θα πρέπει να κατοίκησαν στη δεκαπενταετία 1883 – 1898. Ήταν τρία αδέλφια: Ο Ελχαμή, ο Χουσεΐν και ο Τεβφήκ. Μια μέρα ο Τεβφήκ βρέθηκε σκοτωμένος (11-12-1892) και ο φόνος αποδόθηκε σε δυο νέους του χωριού, τον Γεώργιο Παπαδάκη και Αντώνιο Λαρεντζάκη που καταδικάστηκαν και απαγχονιστήκαν στις 8 Ιανουαρίου του 1894. Από τα επίσημα έγγραφα και τις σχετικές μαρτυρίες στο αρχείο του Κακουργοδικείου Χανίων εξάγονται τα εξής ιστορικά στοιχεία: Στο Λουτράκι Κυδωνίας είχε συσταθεί ένοπλη ομάδα από τους εξής νέους: 1)Γεώργιο ΠαπαΠέτρου Παπαδάκη, ετών 25, 2)Αντώνιο Δημητρίου Λαρεντζάκη, ετών 20, 3)Εμμανουήλ Κωνσταντίνου Χατζιδάκη, ετών 19, 4)Αριστείδη Δημητρίου Λαρεντζάκη, ετών 17, 5)Θεοχάρη Θεοδώρου Πανανουδάκη, ετών 34, 6)Γεώργιο Ιερωνύμου Σφακιανάκη, ετών 27. Η ομάδα αυτή, από μίσος προς τον κατακτητή, δρούσε εναντίον των Μπάντρηδων για την καταπίεση που ασκούσαν στους συγχωριανούς τους, με δολιοφθορές στα χωράφια και στα ζώα των Τούρκων. Αποφάσισαν να σκοτώσουν τον Τεβφήκ Μπάντρη που έμενε στο χωριό και πραγματοποίησαν την απόφασή τους τη νύχτα της 11 Δεκεμβρίου 1892. Οι σφαίρες που σκότωσαν τον Τούρκο ανήκαν στα όπλα των Γεωργίου Παπαδάκη και Αντωνίου Λαρεντζάκη. Το Κακουργοδικείο Χανίων καταδίκασε και τους έξι στις εξής ποινές: Τους Γεώργιο ΠαπαΠέτρου Παπαδάκη και Αντώνιο Δημητρίου Λαρεντζάκη σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, τους Εμμανουήλ Κων/νου Χατζιδάκη και Αριστείδη Δημητρίου Λαρεντζάκη σε 15 χρόνια κάθειρξη και τους Θεοχάρη Θεοδώρου Πανανουδάκη και Γεώργιο Ιερωνύμου Σφακιανάκη σε 5 χρόνια κάθειρξη. Οι δύο πρώτοι απαγχονίστηκαν την 8η Ιανουαρίου 1894 στην Πύλη - Καλέ Καπισί των Χανίων και οι τέσσερεις άλλοι εξορίστηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το τραγικό στην υπόθεση είναι η σπουδή που έδειξε ο τότε Γενικός Διοικητής Κρήτης Μαχμούτ Τζελαλεδίν Πασάς να εκτελέσει την απόφαση πριν να εκδικαστεί η έφεση που είχαν κάνει οι κατηγορούμενοι στο ανώτερο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης κι επειδή θανατική καταδίκη δεν είχε εκτελεστεί από εικοσαετίας στην Κρήτη. Εάν περίμενε ο Διοικητής αυτή την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου, η οποία, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, ήταν αθωωτική (για το θέμα είχε ενδιαφερθεί και ο ίδιος ο Πατριάρχης) και, και με την Επανάσταση του 1895 – 1898 που επακολούθησε, είναι βέβαιο πως οι δύο Χριστιανοί θα γλίτωναν τη ζωή τους, έστω και αν είχαν διαπράξει το φόνο, για τον οποίο κατηγορήθηκαν.

Στους πολέμους εναντίον των Τούρκων και των Βουλγάρων από το 1912 ως το 1922 το Λουτράκι έδωσε το παρόν με πολλούς αγωνιστές, εθελοντές και στρατευμένους, από τους οποίους οι παρακάτω είναι καταχωρημένοι στα Ηρώα Αγωνιστών:

- Στεφανάκης Γεώργιος, Μακεδονομάχος
- Πανανουδάκης Ιωάννης, φοιτητής που σκοτώθηκε στο Μπιζάνι
- Ανδρεαδάκης Νικόλαος, που τραυματίστηκε στη μάχη του Λαχανά
- Ορνεράκης Ευάγγελος, που τραυματίστηκε επίσης και έμεινε ανάπηρος
- Μωραϊτάκης Νικόλαος, που χάθηκε στη Μικρά Ασία το 1922

Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941 πολέμησαν όλοι οι νέοι του χωριού και σκοτώθηκε ο Γεώργιος Αποστ. Παπαδάκης στην Αλβανία. Στη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941 σκοτώθηκαν οι Εμμανουήλ Πανανουδάκης και Μιχαήλ Μωραϊτάκης. Στη Γερμανική Κατοχή εκτελέστηκε ο Στέφανος Στεφανάκης. Στην Εθνική Αντίσταση πήραν μέρος οι παρακάτω, που είχαν καταταγεί στο Τάγμα Βελεγρή και στην ομάδα Γεωργ. Γαλάνη: Αθουσάκης Ανδρέας του Γεωργ., Βασιλάκης Νικόλαος του Εμμαν., Βιρουράκης Κωνστ. του Γεωργ., Βιρουράκης Ευάγγελος του Γεωργ., Βιρουράκης Εμμαν. του Γεωργ., Κουτρουλάκης Νικολ. του Χαραλ., Λαρεντζάκης Ευάγγελος του Εμμαν., Μαρινάκης Ηρακλής του Νικολ., Μαρινάκης Νικολ. του Γεωργ., Μαρινάκης Νικολ. του Γρηγορίου, Μπιρουράκης Εμμαν. του Γεωργ., Πανανουδάκης Βασιλ. του Εμμαν., Πανανουδάκης Ευάγγελος του Ανδρ., Πανανουδάκης Μιχαήλ του Γεωργ., Παπαδάκης Πέτρος του Αποστόλου, Παπαδάκης Χαράλαμπος του Αποστόλου, Περβολιανάκης Γεώργιος του Ανδρέα, Σγουράκης Ιωσήφ του Μιχ., Στεφανάκης Εμμαν. του Δημητρ., Στεφανάκης Εμμαν. του Στυλ., Στεφανάκης Ηλίας του Κυριάκου, Στεφανάκης Στέφανος του Εμμαν. Στην Αντικατασκοπεία πήρε μέρος ο Γρηγόριος Λαρεντζάκης, που καταδιώχθηκε από τους Γερμανούς και φυγαδεύτηκε στο Κάιρο. Στον Εμφύλιο σκοτώθηκαν οι Ηλίας Κυρ. Στεφανάκης και Εμμανουήλ Γ. Βιρουράκης, αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού. Εξ άλλου τα Ελληνικά όπλα και τη Χωροφυλακή τίμησαν οι αξιωματικοί: Νικόλαος Δ. Αθουσάκης, Εμμανουήλ Βασιλάκης, Γεώργιος Βασιλάκης, Γρηγόριος Λαρεντζάκης.

Στο Λουτράκι ακόμη έχουν τις ρίζες τους πολλοί επιστήμονες όλων των Κλάδων που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
 

Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου Δἠμου Πλατανιά
Copyright © Loutraki - Platanias
Designed & developed by Chrome Web