ελληνικά | english


Ναοί - Ξωκλήσια
 
Ναοί - Ξωκλήσια

Καθεδρικός ναός της περιοχής είναι ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (πανηγυρικός εορτασμός κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου), όπου βρίσκεται και το Κοιμητήριο του Λουτρακιού. Είναι η πιο παλιά και κεντρική εκκλησία μέσα στο χωριό που χρονολογείται πιθανότατα από την ίδρυσή του. Στην απογραφή των Ναών και των Μονών της περιοχής Χανίων του έτους 1637, που δημοσίευσε η Μαρία Χαιρέτη στην Επετηρίδα Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών (Τομ. ΛS΄ 1968, σ. 353, παραγρ. 105) αναφέρεται ότι το Λουτράκι είχε ναό της Θεοτόκου, ιδιοκτησία του ιερέα Ιακώβου Καμέσα (GIACOMO CAMESSA) και με ετήσια πρόσοδο (για το Δημόσιο) υπέρπυρα περίπου 50.

Το αρχικό της σχήμα του ναού ήταν «Βυζαντινή Βασιλική» με καμάρα στη μέση, γιατί είναι δίκλιτη. Στο άλλο κλίτος τιμάται το όνομα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13 Νοεμβρίου). Αργότερα αφαιρέθηκε η καμάρα και άλλαξε η οροφή και η στέγη. Μόνο το τέμπλο έμεινε άθικτο. Είναι παλιό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο, με υπέροχες παραστάσεις και θαυμάσια αγιογραφία. Οι εικόνες του έχουν τόση γλυκύτητα που αντικρίζοντάς τις νιώθεις να απαλαίνει ο πόνος σου και να γαληνεύει η ψυχή σου.
Εκτός από τις καθιερωμένες εικόνες από την ζωή του Χριστού, στο επάνω τμήμα του τέμπλου, στο κάτω τμήμα του, στο δεξιό κλίτος, οι εικόνες έχουν θέματα από την Παλαιά Διαθήκη (η Έξωσις από τον Παράδεισο, ο Κατακλυσμός – ο Νώε στέλνει την περιστερά, κ.λπ.). Στο αριστερό κλίτος στο κάτω επίσης τμήμα είναι οι εικόνες του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Γρηγορίου, για να συνδυάζονται με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Στο τέμπλο είναι γραμμένες οι λέξεις «Έργον Μιχαήλ Μαραγκού 1896» και στις εικόνες η υπογραφή «Σ. Α. Περάκης» και χρονολογίες από το 1904 ως το 1913. Συμπεραίνεται λοιπόν ότι την εποχή εκείνη ανακαινίστηκε η εκκλησία. Δεν υπάρχει ένδειξη για την παλαιότητα της εκκλησίας από την καμπάνα της, γιατί δυστυχώς κι αυτή διαλύθηκε στα τελευταία χρόνια και κατασκευάστηκαν δύο μικρότερες. Η τρίτη καμπάνα ήταν κρεμασμένη σε μια νεραντζιά πριν να ανεγερθεί το καμπαναριό και έχει χρονολογία 1884. Πάντως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η εκκλησία υπήρχε το 1637, δεν είναι όμως γνωστή η μορφή που είχε το εσωτερικό της ως το 1896.

Άλλος επίσης παλιός ναός είναι ο Άγιος Παντελεήμων. Βρίσκεται στα βόρεια του χωριού, στη θέση «Ματζώρος». Είναι ξωκκλήσι και λειτουργείται μόνο την ημέρα της εορτής του (27 Ιουλίου).

Άλλα ξωκκλήσια που χτίστηκαν με τη φροντίδα της αγαθής ψυχής του Νικολάου Κουτρούλη, είναι του Αγίου Νεκταρίου και Τιμίου Σταυρού (9 Νοεμβρίου, 14 Σεπτεμβρίου), δίκλιτη, στα βορειοδυτικά του χωριού στη θέση «Ματσιπεριανά», του Αγίου Ανδρέου Κρήτης (4 Ιουλίου) στα νότια του χωριού στη θέση «Δασονάρι» και του Αγίου Ευτυχίου (24 Αυγούστου), μέσα στο χωριό στα νότια στο κτήμα του Νίκου Κουτρούλη. Επίσης υπάρχουν και εικονοστάσια: Αγίων Αναργύρων, Αγίου Γεωργίου στον «Ματζώρο», Σωτήρος Χριστού στων «Πιθαράδων», Αγίου Χαραλάμπους στη «Μονοβασιά».

 
Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου Δἠμου Πλατανιά
Copyright © Loutraki - Platanias
Designed & developed by Chrome Web