ελληνικά | english


Τοποθεσία
 

Το Λουτράκι συνορεύει με τα χωριά: Γεράνι βόρεια, Μόδι βορειοανατολικά, Ψαθογιάννο νοτιοανατολικά, Μανωλιόπουλο νότια και Καλλιθέα (Ξηροκάμπι) δυτικά.

Είναι εκπληκτικό το πλήθος των τοπωνυμίων, σε σχέση με τη μικρή έκταση της περιφέρειας του χωριού, και ο ακριβής χαρακτηρισμός που απέδωσαν στην κάθε τοποθεσία.

Οι τοποθεσίες - όρια που βρίσκονται στα βόρεια είναι ο Γετίμης ή Ματζώρος και ο Μπάντρης.
Στα ανατολικά οι τοποθεσίες - όρια είναι η Αμπέλα, οι Κολύμπες, το Λιβέρι, το Μεσάρμι, ο Βασιλογιάννης, τα Μαγούλια.

Στα νότια, τα Καμινάκια, η Κεφάλα, η Νταρατσιανή, η Μαναρολέ, τα Βρωμόνερα, η Σταρέ. Στα δυτικά, το Φαράγγι, τα Σκαλάκια, ο Μουσάς, τα Ματσιπεριανά, η Σκοτεινή. Μέσα σ΄ αυτά τα όρια περικλείονται και οι εξής τοποθεσίες: Μανούσος, Στενό Στρατάκι, Ξεσκιλίδια, Μεγάλο Χωράφι, Πιθαράδων (βόρεια), Χατζαλακιού, Καβούσι, Λιμπινές, Μετόχι, Γέρω Δέτης, Σκοτεινό, Νιβέλο (ανατολικά), Δασονάρι, Λάκκος, Κουμαρές, Παληόμυλος, Τζιγκούνια, Ρετζέπης, Μάκαρης (νότια), Μαυραπιδέ, Αχλάδα, Πάπουρο, Σπαρτές, Πλάγια (δυτικά).

Μέσα επίσης στο χωριό υπάρχουν τα εξής τοπωνύμια: Βρύση, Κύλιντρος, Μονοβασιά, Πίσω Ρούγα, Πάνω Ρούγα, Πηγαδάκι, Βαρούχας, Ραφταντώνη, ΠαπαΠέτρου.

Τα τοπωνύμια προέρχονται από παλιούς ιδιοκτήτες (Γετίμης, Μπάντρης, Βαρούχας, Νιβέλο), από τη μορφή του εδάφους (Κολύμπες, Μεσάρμι, Πάπουρο), από πηγές που υπήρχαν (Καβούσι, Πηγαδάκι), από δέντρα (Μαυραπιδέ – Μαύρη Απιδιά -, Αχλάδα), από το είδος που ευδοκιμούσε περισσότερο (Σταρέ) και από πολλές άλλες αιτίες.

Από τα τοπωνύμια των κτητόρων συμπεραίνεται ότι τα ονόματα ανήκαν σε Βυζαντινούς (Βαρούχα), σε Ενετούς (Νιβέλο) και σε Τούρκους (Γετίμης, Μουσάς, Μπάντρης), που κατοίκησαν στο χωριό ή είχαν στην περιφέρειά του ιδιόκτητα κτήματα.

 
Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου Δἠμου Πλατανιά
Copyright © Loutraki - Platanias
Designed & developed by Chrome Web